Tuesday, August 25, 2009

Athens - Bird's Eye View

Last full day in Athens for this summer....
Looking forward to the fall - one of the nicest things in the Northeast US is that we have four distinct seasons.

I took this pic while flying Athens-Ioannina a few days ago, using my camera's zoom function (click the photo for a larger version). See how many monuments and landmarks you can pick out!
Here is another one, using a wider angle.


Acropolis

16 comments:

xomeritis said...

The new museum seems copy-pasted from another pic…

mahler76 said...

o Thomas πρόλαβε το σχόλιό μου. όντως το Μουσείο είναι εκτός τόπου.

gay super hero said...

Mια χαρά είναι το μουσείο, τα τσιμέντα είναι εκτός τόπου.

Το βρήκαμε τώρα.

mahler76 said...

@gay super hero
so poor taste in architecture...

xomeritis said...

GSh δεν είναι άσπρο μαύρο. Το Μουσείο μια χαρά είναι, το ευχαριστήθηκα. Μέσα όμως. Αλλά έργα τέτοιας κλίμακας χρειάζονται και τον απαραίτητο χώρο για να δείξουν, για ν' αναπτυχθεί προοπτική. Και απέξω είναι βαρύ, δεν δένει γιατί ο εξωτερικός χώρος δεν είναι κατάλληλος, η πρώτη όψη είναι από πολύ κοντά. Αλλά και από επάνω, όπως φαίνεται από ψηλά στη φωτογραφία του ΣΚ, αντικειμενικά δεν δένει, τα τσιμέντα, όπως λες, είναι πολύ κοντά.

Αντίθετα, η θέα του Παρθενώνα μέσα από το Μουσείο ήταν όμορφη. Θα ήταν καταλληλότερη πιστεύω η αρχική πρόταση χωροθέτησης του Πικιώνη, αλλά από ότι διάβασα δεν μπορούσε πια να χωροθετηθεί εκεί.

gay super hero said...

@ thomas

Μια πόλη δεν μπορεί να στερείται πλήρως μνημειακής αρχιτεκτονικής επειδή όταν έπρεπε στερήθηκε πολεοδομικού σχεδιασμού. Γιατί τότε η απώλεια είναι διπλή.
Προφανώς δεν μπορούμε να γκρεμίσουμε τα πάντα γύρω-γύρω αλλά ούτε μπορεί το κάθε δημόσιο κτίριο να προσαρμόζει την κλίμακά του στην κλίμακα των εργολάβων και της αντιπαροχής.

Το μουσείο το έχω επισκεφτεί και η αίσθηση που μου βγάζει εξωτερικά είναι πολύ θετική. Αν υπάρχει μία αίσθηση "ασφυξίας" αυτή προκαλείται μόνο στο σημείο που γειτνιάζει με το κτίριο Βάιλερ.

Σαφώς τίποτα δεν είναι ιδανικό σε αυτή τη ζωή αλλά δεν θυσιάζουμε το καλό στο βωμό του ιδανικού. Και πάντως σε μία πόλη που δημιουργεί τόσο συχνά το αίσθημα της ασφυξίας όσο η Αθήνα, το ότι το μουσείο δεν "δείχνει" όσο θα μπορούσε προφανώς δεν είναι και προς θάνατον...

mahler76 said...

@gay super hero
το μεγαλείο της Αρχιτεκτονικής δεν έγκειται στην μνημειακότητα της αλλά στην υπηρέτηση αυτού που είναι η αρχή και το τέλος της δηλαδή του Ανθρώπου. Τό ότι πάντως αδυνατείς να κατανοήσεις όσα λέμε οι αρχιτέκτονες και μηχανικοί για αυτό το Μουσείο με κάνει να απορώ.

SK said...

Προσωπικά δεν έχω ακόμα καταλήξει στο αν μου αρέσει εξωτερικά το Μουσείο ή όχι, καθώς μου προκαλεί αντικρουόμενες αντιδράσεις, ως προς το στυλ του, την "μνημειακότητά" του και το μέγεθός του. Μερικά από αυτά που γράφονται εναντίον του με βρίσκουν σύμφωνο, αλλά βρίσκω λογικά και πολλά από τα επαινετικά σχόλια του τύπου.
Εσωτερικά πάντως θα συμφωνήσω με τον Τhomas - μου άφησε θετικότατες εντυπώσεις.

mahler76, οι αρχιτέκτονες και μηχανικοί δεν είναι ομόφωνα επικριτικοί (ή επαινετικοί) προς το μουσείο. Οπότε απλώς ο GSH (και όσοι τους αρέσει το κτίριο) τείνει να συμφωνεί με αυτούς που το επαινούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κατανοεί τους άλλους, απλώς διαφωνεί μαζί τους

mahler76 said...

nai alla na diafoneis me epiheirimata, ohi apla gia na diafoneis.

gay super hero said...

mahler παιδί μου συμμαζέψου λίγο που έχρισες τον εαυτό σου και εκπρόσωπο της ανά τον κόσμο αρχιτεκτονικής κοινότητας.

Τώρα που το προσέχω καλύτερα και η Βουλή μοιάζει copy-pasted από άλλη φωτογραφία. Και η ίδια η Ακρόπολη εδώ που τα λέμε.

Σε λίγο θα μας πουν ότι χαλάνε την αρμονία της ταράτσας, της μπουγάδας και του ακάλυπτου.

mahler76 said...

@gay super hero
το copy-pasted αφενός δε το είπα εγώ. Αφετέρου εσύ καλέ μου έχρισες εαυτόν αυτόκλητο εκπρόσωπο των αδερφών οπότε μάλλον εσύ πρέπει να συμμαζευτείς λιγάκι.
Αν δεν μπορείς να κάνεις συζήτηση με επιχειρήματα πάνω σε ένα θέμα με ανθρώπους που καλώς ή κακώς το γνωρίζουν (ενώ εσύ το αγνοείς ΠΛΗΡΩΣ) και το έχουν σπουδάσει τότε κακώς αρχίζεις την συζήτηση. Όχι και τίποτε άλλο άλλα εκτίθεσαι.

SK said...

Τα τελευταία σχόλια άρχισαν να γίνονται εριστικά, αγενή, για να καταλήξουν σε αναφορές επί καθαρά προσωπικών θεμάτων. Ειλικρινά δεν κατανοώ τι στη θεματολογία ή στο ύφος του blog αυτού προκάλεσε αυτόν τον κατήφορο.
Δεν έχω moderation, διότι δεν μου πέρασε καν η ιδέα ότι θα χρειαζόταν. Παρακαλώ τους σχολιαστές να γράφουν με λιγότερη διάθεση για φιλονικία, και να αφήνουν προσωπικές αντιπαραθέσεις για τις εκτός blog επικοινωνίες τους.

ΥΓ. Οιοδήποτε σχόλιο για τα ανωτέρω, παρακαλώ όχι εδώ, αλλά κατευθείαν σε εμένα με email.

apos said...

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΚΗ ΦΩΤΟ.

(pure and simple)

Wrong Guy said...

γιατί από ψηλά φαίνεται πιο όμορφη από ότι από κοντά;

sCaTterBraiN said...

δεν με πειράζει το μουσείο - λατρεύω την αθήνα!!! είναι απίστευτα όμορφη!

Ιθάκη-man said...

Ουάο! Τέλεια φωτογραφία, με κατατόπισες πλήρως που είναι το Μουσείο της Ακρόπολης και μένα του Κύπριου! :P Πάρα πολύ όμορφες φωτογραφίες γενικότερα!